DONDERDAG 26/01/23 BRUSSEL

The bridge

In een samenleving temidden van een historische transitie bouwen we bruggen tussen gelijkstemde zielen.
We scheppen ruimte voor nieuwe verbindingen 
binnen een high-end omkadering

Laat je verrassen door ons veelzijdige gezelschap, ondernemend netwerk en stijlvol entourage.
Deze avond hebben we een zeer bijzondere eregast op het podium: Rik Torfs.

DIT event is voorbij

HIGH-PERFORMANCE COMMUNITY

THE WHY

Als we de huidige mediakanalen tegen het licht houden, zijn begrippen als fake news, misinformatie, factcheckers en dergelijke meer dagelijkse kost. Maar wie bepaalt wat een feit is en wat niet? Wat is waarheid en hoe kan men deze staven? Met becijfering, statistieken en wetenschappelijke gegevens kan iedere creatieveling alle kanten uit - dus waar trekken we de grens tussen feit en mening?

"Er zijn geen feiten. Er zijn alleen interpretaties", stelde Friedrich Nietzsche al ruim 100 jaar geleden. Wanneer mensen concluderen: dit zijn de feiten, zijn ze dus al volop aan het interpreteren.

Onze samenleving kenmerkt zich meer en meer door markante verschuivingen, zowel naar denkpatronen, zelfexpressie, gender als vrije meningsuiting. Zelfbeschikking is een grondrecht - of niet meer?

We nodigen graag onze volgende gast uit voor een spitante uiteenzetting, vervuld van filosofie, stof tot nadenken en een friszoete humoristische toets.
Welcome to The Bridge.

THE HOW

Een ronkende naam als Rik Torfs behoeft weinig toelichting, maar uit eerbied zetten we met graagte zijn opzienbarende palmares op een rij. Hij staat bekend als hoogleraar en voormalig rector aan de KULeuven, professor Kerkelijk Recht, internationaal gasthoogleraar, auteur en mediafiguur, om er maar enkele te noemen. In zijn publieke opinie weet hij steevast op een fijnbesnaarde manier tot denken aan te zetten, waarbij hij ook maatschappelijke tendensen en heilige huisjes niet schuwt. Met name op social mediakanaal Twitter is Rik Torfs een vaste waarde. 

 

In het kader van zijn lezing citeren we graag één van zijn recente schrijfsels: "Hoe herken je de tegenstanders van de vrijheid van meningsuiting? Ze verklaren zich voorstanders, maar melden dat 'leugens', 'gevaarlijke politieke standpunten', 'haat', 'kwetsende taal' en "beledigingen" geen meningen zijn - en dus verboden mogen worden."

Op zijn kenmerkende eigenzinnige manier weet hij de actualiteit spitsvondig, scherpzinnig en rààk aan de kaak te stellen. Mogen we nog kritisch, waakzaam en alert zijn, of dienen we de getamboerde pensée unique slaafs te volgen? Deze keynote werpt een aantal terechte vragen op, waarbij begrippen als woke, censuur, gevaarlijk en vrijheid op kostelijke wijze worden behandeld.

Ilse Jaques

THE wHAT

18.30 uur 

19.00 uur

19.15 uur

20.30 uur

23.00 uur

–  Verwelkoming

–  Introductie door Ilse Jaques

–  Keynote door Rik Torfs

–  Driegangendiner & Netwerking

–  Einde

Ga naar de inhoud